Her er ved at komme godt gang i butikken igen. Vores e-shop har været overbebyrdet. Vi har ligget vandret i luften for at nå alle de ordrer, der er kommet ind her under Coronakrisen. Men nu ser det ud til, at vi kan få lov til at åbne vores fysiske butik. Måske allerede i den kommende uge.
Der er mange forholdsregler, vi skal tage: hvor mange mennesker må der være i butikken på samme tid? I nogle lande siger de, at der skal være mindst 10m2 per person. I andre lande siger de, at der skal være mindst 15 m2. Det er ikke til at vide. Og hvem skal holde øje med, at der faktisk kun er det antal personer, de bestemmer per m2? Skal vi selv holde øje med det. Og eventuelt afvise potentielle kunder? Eller hvordan kommer det til at foregå?
Stor usikkerhed
Der er meget usikkerhed omkring det. Fx så diskuterede jeg med en anden butiksejer forleden, om de mon mener, at det antal mennesker, der må være pr så, eller så mange m2 er antallet af kunder, eller om det også omfatter de ansatte? Der kan muligvis ikke lave entydige regler, der gælder for alle. Der er jo forskel på at drive en restaurant og en skobutik ikke? Ofte sidder folk jo tæt i en restaurant. Skal restaurationsejeren så til at sige til folk, at de ikke må sætte sig ved et bestemt bord, fordi så sidder de for tæt på en anden person? Hvad gør et par, eller en familie på 5, når de skal ud at spise. Må de sidde ved samme bord? Jeg læste et sted, at man tillod familier på 4 at sidde ved samme bord. Hvad gør man så, hvis man er en familie på 5? Sætter den ene, forælder sig med et barn, og den anden så med 2 børn? Det er da at tage noget af fornøjelsen ved at gå ud at spise sammen fra den familie, ikke? Eller hvis man nu har en specialbutik?
Stort tøj til runde piger
Lad os sige, at jeg sælger tøj til store kvinder, skal der så være færre kunder i min butik, fordi store kvinder kan være meget brede over rumpen eller barmen i forhold til det antal almindeligt byggede kvinder, der må være i en almindelig tøjforretning? Det er da uretfærdigt.
Ja, min kollega og jeg fik en lang snak om de nye forholdsregler. Og det drejer sig jo ikke kun om forretningernes arealer og antallet af mennesker. Også sådan nogle forholdsregler, der handler om håndhygiejne eller afspritning af prøverum, skal også på plads. Skal vi ny til at stille flasker og bøtter med afspritningsmidler frem, så vores kunder kan få gjort hænderne rene, inden de kommer ind i butikken?
Det bliver da en ekstra udgift. Kan vi trække den slags udgifter fra i vores regnskaber? Tænk bare på, hvad det vil koste en restaurationsejer i rengøringsmidler? Det bliver kompliceret at få sat på plads. For alle. Og det bliver da også et kæmpe arbejde at få uddannet alle, så de overholder reglerne.